Byggindustrin Arkitektur
3 min lästid

Byggsymbol återvänder hem

3:e juli 2024, 07:41
Byggsymbol återvänder hem
Solar Eggs placering. Illustration: Futurniture.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Det gyllene konstverket Solar Eggs togs fram av konstnärerna Bigert & Bergström. Efter premiären på Luossavaaras sluttning i Kiruna har konstverket gästspelat på en rad platser runtom i världen.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får överlämna detta konstverk och återinviga bastun i Kiruna känns roligt och spännande, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Norr.

Kiruna kommun, Riksbyggen och LKAB har gemensamt utsett det vinnande förslaget för skötsel och ansvar för Solar Egg. Det blir företaget Kiruna Bryggeri som får förtroendet att ta hand om konstverket och bastun som Riksbyggen nu skänker till Kiruna kommuns konstsamling.

Solar Egg har vunnit en rad utmärkelser och utsågs 2018 av populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg till det tredje mest spektakulära turistmålet i världen.

Riksbyggens bastu och skulptur Solar Egg av Bigert & Bergström, Waldemarsudde. Bildkälla: Riksbyggen.

Kiruna Bryggeri ska utveckla sin verksamhet på det tidigare gruvområdet i Tuolluvaara och skapa en social mötesplats som kan nås till fots.

– Vi startade bryggeriet för att göra något bra för Kiruna och besöksnäringen, samt för att inspirera andra att göra roliga saker. Vår ambition är att hålla en konstnärlig höjd på det vi gör och därför är det otroligt kul att få ta hand om detta mästerverk, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Bryggeri.

– Vi på LKAB är så glada att Kirunaborna återigen kommer att kunna beskåda och basta i detta unika konstverk efter att det har visats på många platser runt om i världen. Det känns fantastiskt att Solar Egg nu är tillbaka i Kiruna där allt började. Den nya placeringen med dess fantastiska utsikt över Kiruna centrum blir ett mycket bra tillskott till staden, säger Therese Lindroth, chef för samhällsomvandlingen på LKAB.

Solar Egg ska monteras på sin nya placering i höst.

Riksbyggens bastu och skulptur Solar Egg av Bigert & Bergström, Rättvik. Bildkälla: Riksbyggen.

Om Solar Egg

Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergströms verk är 5 meter högt och 4,5 meter brett. Det har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som är självbärande och består av 69 bitar som kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat. Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert och Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. Källa: Riksbyggen.

#kiruna kommun #lkab #riksbyggen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0