Byggindustrin
2 min lästid

Peab bygger nya landmärket

27:e juni 2024, 07:09
Peab bygger nya landmärket
Illustration: LINK Arkitektur.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Beställare är Skellefteå kommun och kontraktssumman uppgår till 390 miljoner kronor.

Arctic Centre of Energy ska bli ett världsledande kompetenscentrum som arbetar för att påskynda elektrifieringen av samhället. Kompetenscentret uppförs på universitetsområdet Campus i Skellefteå.

Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld 4.0 och NollCO2.

– Som beställare har vi väldigt höga hållbarhetsambitioner och målsättningen i detta projekt att ta nästa steg inom hållbart och cirkulärt byggande säger Kenneth Lindén, projektchef på Skellefteå kommun.

Återbruk

Byggnaden uppförs med en stomme av KL-trä och på taket placeras solceller och vindkraftverk, vars energi kommer att lagras i ett eget batterilager.

Återvunnet dagvatten ska användas för spolning i allmänna toaletter.

Från Skellefteå lasarett som samtidigt byggs om återbrukas bland annat fönster, invändiga dörrar, tvättställ, belysningsarmaturer, trappräcken och kalksten från befintliga golv, för att göra nya terrazzogolv.

Stora delar av fasaden kommer att bestå av återvunnet kompositmaterial.

– Jag är stolt att vi får bidra med vår kompetens inom hållbart byggande och återbruk för att nu påbörja Campus ACE som blir en viktig del i forskningen kring den så viktiga elektrifieringen i samhället, säger Susanne Hallberg, regionchef på Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i juni och beräknas vara klart i maj 2027.

#peab #skellefteå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0