Byggindustrin
1 min lästid

Vinner LAS-strid i Arbetsdomstolen

27:e juni 2024, 09:00
Vinner LAS-strid i Arbetsdomstolen
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT Bild.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Det är väldigt glädjande att Arbetsdomstolen gått på vår linje. Vi kan konstatera att det är kollektivavtalet som gäller, precis så som vi hävdat. Nu ska vi analysera domen i sin helhet och se hur den påverkar vårt fortsatta arbete för att stärka våra medlemmars anställningstrygghet, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande Byggnads.

Den nya Lagen om anställningsskydd, LAS innebär bland annat att tre anställda kan undantas turordningen vid uppsägningar. Byggföretagen menade att detta skulle gälla inom Byggavtalet där det finns utskrivet att det är ett tvåundantag som ska tillämpas.

Arbetsdomstolen har nu konstaterat att det är texten i kollektivavtalet som gäller och att tvåundantaget kvarstår inom Byggavtalets område.

– Arbetsdomstolen har funnit att tvåundantaget utgör kollektivavtalsinnehåll. Det innebär att anställningsskyddslagens så kallade treundantag inte får genomslag på Byggavtalets område. I stället kvarstår det gamla tvåundantaget oförändrat, kommenterar Mats Åkerlund, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen på byggforetagen.se.

Läs hela domen här.

#arbetsdomstolen #byggföretagen #byggnads #las
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0