Byggindustrin
1 min lästid

Här får bostadsbyggare skjuta upp betalningar

26:e juni 2024, 10:22
Här får bostadsbyggare skjuta upp betalningar
Byggarbete på Fyrislundsgatan i Salabacke 2017. Foto: Tor Johnsson.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Att det byggs i takt med behoven och även i bistra tider är viktigt både för jobben och för att mota bostadsbristen. Med det här beslutet kommer vi underlätta för fler byggstarter i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bostadsbyggandet hämmas av för få byggstarter. Efter dialog med branschen kommer Uppsala kommun nu se till att bostadsbyggare kan förvärva mark utan att direkt behöva betala hela köpeskillingen.

Motkravet är att bostadsbyggaren garanterar att de börjar bygga inom arton månader – annars ska de betala hela den återstående köpeskillingen.

– Vi har diskuterat med branschen för att hitta åtgärder som gör det enklare att komma igång med byggandet. Att skjuta upp betalningstillfället kommer förhoppningsvis leda till att det tecknas fler avtal, säger Sara Lundén, avdelningschef för mark- och exploatering på Uppsala kommun.

I normala fall betalar bostadsbyggare hela köpeskillingen vid tillträde till marken de köpt. Med den nya modellen betalar de i stället tio procent vid avtalets tecknande, tjugo procent ett år senare och resten vid slutbesked, dock senast två och ett halvt år senare.

Beslutet är taget av kommunstyrelsen och gäller för avtal som tecknas fram till och med årsslutet 2025.

#uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0