Byggindustrin
2 min lästid

De bygger om Kungl. Konsthögskolan

18:e juni 2024, 11:03
De bygger om Kungl. Konsthögskolan
Foto: Patrick Miller.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Projektet, som omfattar cirka 10 000 kvadratmeter, påbörjas omgående och beräknas vara slutfört sommaren 2025. Kontraktsvolymen är värt cirka 98 miljoner kronor.

Projektet innefattar renovering och ombyggnation av Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad, Kasern III. Byggnaden består av två hus – ett från 1700-talet och en tillbyggnad från 1990-talet som inrymmer undervisningslokaler, verkstäder och elevateljéer.

Nu ska planlösningen ändras och takfönster installeras. Det ska bli en ny hiss och förändringar av installationer. I tillbyggnaden fokuserar man på ändringar av installationer. Omvandlingen ska skapa plats för fler verkstäder och elevateljéer och göra biblioteket, som också moderniseras, mer tillgängligt för allmänheten.

– Arcona är glada att tillsammans med Statens fastighetsverk få fullfölja omvandlingen av Kungl. Konsthögskolan. Att både få arbeta med en byggnad av så högt kulturhistoriskt värde och samtidigt fokusera på återbruk är både utmanande och samtidigt otroligt spännande, säger Ann Bjurström, ombud Arcona.

Projektet har stort fokus på samverkan, digitala arbetssätt och återbruk. Ambitionen är att ta tillvara på så mycket som möjligt från tillbyggnaden och huvudbyggnaden för rekonditionering och återanvändning inom fastigheten eller i andra projekt.

– För SFV är ombyggnaden av Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad något av ett pilotprojekt vad gäller återbruk av miljöskäl. Arcona har bidragit med kunskap och stort engagemang i projekteringen, och vi ser fram mot det fortsatta samarbetet, säger Vanja Knocke, projektägare, Statens fastighetsverk.

#arcona #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0