Byggindustrin
2 min lästid

Göteborg får högt utkikstorn

17:e juni 2024, 13:11
Göteborg får högt utkikstorn
Utkikstornet ska bli ett nytt landmärke i Göteborg och ett bestående avtryck från Slottsskogens 150-årsjubileum. Förslaget har fått namnet Gloria. Bildkälla: Wingårdhs.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Slottsskogens nya utkikstorn är svaret på frågan: Var är Göteborg vackrast? Svaret är enkelt! Överallt! Vi ritar en cirkel så att hela horisonten från Vinga i väst, Hisingen i norr, Delsjön i ost till Frölunda i söder kan tävla i sol, regn och rusk. Göteborg i 360 grader är världens bästa plats. Klättra upp och njut! säger Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs, som har tagit fram förslaget.

Gloria ska placeras på den befintliga utsiktsplatsen norr om Hjorthagsdammen. Förslaget består av en cirkelformad plattform som bärs upp av pelare. Formen ska uppmana besökarna att röra sig runt med utsikten mot alla väderstreck.

– Med den här utkiksplatsen vill vi skapa ett landmärke och en mötesplats på en av de högst belägna platserna i Slottsskogen. Vi tror att platsen och tornet kommer att bidra till att locka besökare till Slottsskogen och att fler besökare upptäcker nya platser i parken, säger Anders Ramsby, direktör för stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Nu väntar fördjupat arbete med gestaltningen och en bygglovsprocess. Planen är att byggnationen ska starta innan årsskiftet och att utkikstornet ska stå klart i början av 2025.

– Det här är ett fint sätt att uppmärksamma jubilaren och den stora betydelse som Slottsskogen haft och har för många göteborgare. Ett utkikstorn blir en bestående attraktion i parken som dessutom är gratis. Det tror jag kommer uppskattas av många, säger Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden.

#göteborg #slottsskogen #wingårdhs
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0