Byggindustrin
2 min lästid

Stäms för att ha hindrat skyddsombud

14:e juni 2024, 13:56
Stäms för att ha hindrat skyddsombud
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX/ TT Bild.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggnads regionala skyddsombud Niklas Landstedt hindrades från att komma in på ett bygge på Gränges Finspång. Och vid bygget av Bravidas lager i Norrköping.

– Då var det enligt min mening fara för liv och hälsa. Det fanns bilar på arbetsområdet och man använde en lift där det saknades sele. Den andra gången var det ett mer planerat besök där jag skulle hälsa på medlemsföretag där jag är regionalt skyddsombud, säger Niklas Landstedt till Byggnadsarbetaren.

Totalt tre gånger har han hindrats av ett och samma företag som varit Bas U, skriver tidningen.

Exclusive Construction Swedens vd Jörgen Hultmark har inte läst stämningsansökan när Byggnadsarbetaren når honom på telefon. När Branschaktuellt når honom har han fortfarande inte läst stämningsansökan.

– Jag vet inte exakt vad som står där. Men generellt vad jag förstår handlar det om Bas U-rollen som vi har på en arbetsplats.

– Man ska se till som Bas U bland annat att bara behörig personal befinner sig på arbetsområdet. Det är sannolikt i samband med sådan utredning som de kanske – nu spekulerar jag bara – tycker att de blivit hindrade. Skyddsombud har man mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vi får uppgift om vilka som är skyddsombud. Vad gäller Byggnads så vet jag inte om de utser sig själva, det har jag ingen aning om men vi har uppgifter på skyddsombud och de har absolut tillträde till att göra sitt jobb, säger Jörgen Hultmark till Branschaktuellt.

#byggnads #exclusive construction sweden
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0