Byggindustrin
2 min lästid

Ger kompletterad finansiering

10:e juni 2024, 07:03
Ger kompletterad finansiering
Luleå. Bildkälla: Norrlandsfonden.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Statens utredare Peter Larsson menar att Norrlandsfonden är en lämplig administratör av statliga medel för att öka bostadsbyggandet i norr. Detta i samband med den gröna industriella utvecklingen.

Därför har Norrlandsfondens styrelse beslutat att göra ett antal pilotprojekt för att visa på en möjlighet i en lånebaserad finansieringsmodell. Modellen ska avlasta risken och öka likviditeten för byggherren de första åren innan en fastighet är klar och fullt uthyrd.

– Vi tror att lånet till viss del kan avlasta behovet av eget kapital samtidigt som det kan underlätta bankfinansieringen och ge en tidigarelagd byggstart. Om staten senare skulle ge oss ett utökat uppdrag och kapitaltillskott så har vi genom våra pilotprojekt med oss erfarenheter av behov och finansieringsupplägg. Pilotprojekten kommer att genomföras av Norrlandsfonden men om vi får ett större uppdrag kommer detta att läggas som en separat verksamhet för att inte påverka Norrlandsfondens ordinarie verksamhet, säger Norrlandsfondens vd, Niklas Jonsson.

Susanne Olofsson blir projektledare för pilotverksamheten. Hon har erfarenhet av både kompletterande finansiering och bygg- och fastighetsbranschen.

– Vi vill hitta lämpliga projekt så snart det går och håller på att ta fram en checklista för vad vi söker. För att hitta lämpliga projekt vill vi gärna ha kontakt med banker, kommuner, fastighetsägare, byggherrar med flera, säger Susanne Olofsson.

#norrlandsfonden
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0