Byggindustrin
2 min lästid

Göteborgs stad anmäls för brott mot LOU

29:e maj 2024, 11:43
Göteborgs stad anmäls för brott mot LOU
Bildkälla: Konkurrensverket.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Den sjuttonde maj skrev DN att Göteborgs stad och dess rödgröna styre utmanar lagstiftningen genom att kräva kollektivavtal för att göra affär. Stadsfastighetsförvaltningen beslutade att för renoveringsarbeten på Dalaskolan ska ”centralt förhandlade kollektivavtal ska vara tecknade”, även för underentreprenörer.

– Vårt styre är modigt, vi utmanar systemet för att få till en förändring, sade S-ledaren och kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius, till DN.

Företagarna i Göteborg sade till DN att de fick ta del av kollektivavtalskravet först när det var för sent att överklaga.

– Det är inte okej, det finns flera EU-domar om att ett sånt här agerande är olagligt. Jag kallar det gärna för en skandal. Nu får vi invänta nästa anbud av det här slaget, för vi släpper det inte, och staden måste förstå att den hanterar skattebetalarnas pengar, sade ordföranden Cathrine Dellborg till DN.

Nu anmäler Företagarna Göteborgs stad för brott mot lag (2016:1145) om offentlig upphandling till Konkurrensverket.

– Att ställa krav på centralt tecknade kollektivavtal är ett tydligt brott mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna och utgör därmed ett brott mot LOU. Kravet utesluter en stor del av Sveriges företag från att kunna leverera till det offentliga och är därför högst oproportionerligt, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens.

#företagarna #göteborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0