Byggindustrin
1 min lästid

Över 5 000 byggstölder 2023

29:e maj 2024, 08:02
Över 5 000 byggstölder 2023
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen. Bild: Byggföretagen
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Det är en ökning med över 500 stölder jämfört med 2022. Åtgärderna som gjorts för att komma till rätta med stöldligor har inte givit tillräckliga resultat, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen och tillägger:

– Byggstölderna påverkar hela kedjan. Många av våra medlemsföretag tvingas kalkylera med stölder i samband med att man lägger anbud. I förlängningen betalas stöldernas kostnader av såväl beställare som kunder.

Byggföretagen beskriver den utredning regeringen tillsatt för att bekämpa utförsel av stöldgods. Exempelvis ska den som har för avsikt att föra ut stulet gods ur landet kunna dömas för utförselhäleri. Tulltjänstemän ska få ökade befogenheter att undersöka fordon och kroppsvisitera i gränsnära områden. Förslagen föreslås gälla från och med den 1 juli nästa år.

– Vi kan inte acceptera att företagare i Sverige får sin verksamhet begränsad av stöldligor som utnyttjar EUs fria rörlighet. Vi behöver alla ställa oss frågan vad den återkommande brottsligheten gör med tilliten till rättsstaten, säger Tanja Rasmusson.

#byggföretagen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0