Byggindustrin
2 min lästid

Byggare känner sig otrygga på jobbet

28:e maj 2024, 15:12
Byggare känner sig otrygga på jobbet
Bildkälla: Ramirent.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Samtidigt framkommer det att var femte person som jobbar inom byggbranschen sällan eller aldrig rapporterar in situationer som skulle kunna orsaka olyckor på arbetsplatsen. Bara var tredje gör det alltid.

– Att rapportera in incidenter eller farliga situationer är inte bara ett ansvar utan också en möjlighet. Här kan företagen hämta mycket information som bidrar till att bygga en säkrare arbetsplats. Och även om det primära målet är att förebygga personskador och olyckor, blir det även vägledande för att förbättra arbetsprocesser eller göra rätt inköp av skyddskläder och utrustning, säger Lisa Högberg, HSEQ-ansvarig på Ramirent.

Framför allt är det stress och tighta tidplaner som gör att byggarbetsplatserna inte känns helt säkra. Det uppger varannan som svarat på undersökningen. Var tredje menar att det finns brist på kunskap kring säkerhet inom företaget och var fjärde att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna. 23 procent svarar att de själva slarvar med skyddsutrustningen och 11 procent att de inte alltid följer säkerhetsreglerna.

22 procent menar att det finns en kultur som gör att man slarvar med säkerheten.

– För att skapa ett engagemang kring rapporteringen måste man som chef visa att man faktiskt använder sig av informationen som samlas in. 19 procent av de som deltagit i Ramirentrapportens undersökning, tycker inte att deras företag följer upp tillbud och olyckor. Här finns det helt klart en förbättringspotential, säger Lisa Högberg.

Mest slarv inom byggbranschen enligt Ramirentrapporten:

  • 36 procent Användning av skyddsutrustning
  • 33 procent Användning av luftrenare
  • 22 procent Oförsiktighet med handmaskiner
  • 22 procent Oförsiktighet vid höga höjder
  • 20 procent Rätt behörighet/kompetens
  • 14 procent Oförsiktighet vid lyft

Undersökningen utförs av Ramirent med hjälp av Novus och finns att ladda ner här.

#ramirentrapporten
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0