Byggindustrin
2 min lästid

Gröna val för norra Sveriges nya logistikcenter

22:a maj 2024, 10:22
Gröna val för norra Sveriges nya logistikcenter
Bildkälla: SSAB.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Utvecklingen av det nya hamnområdet vid Port of Skellefteå kommer att ha en avgörande roll i samhällsomvandlingen och för de industrietableringar som sker här. Hållbarhetstänket är viktigt i alla delar av projektet och tillsammans med Peab vill vi bygga Sveriges mest hållbara kaj. Det är glädjande att vi är först ut med att använda pålar av återvunnet stål producerade utan fossila utsläpp och det är ett tydligt bevis på att vi omsätter vår vision till verklighet, säger Therese Bäckström Zidoli, funktionschef vid Skellefteå kommun.

Kommunen satsar på att bygga ut kajen för att kunna ta emot fler och större transporter i syfte att möta det regionala näringslivets behov och bidra till den gröna omställningen i norr. Den nya kajen blir 275 meter lång, 28 meter bred och med ett djup på 12,5 meter. Kajen blir 7 700 kvadratmeter stor till ytan med en intilliggande terminalyta om cirka 61 000 kvadratmeter.

Bygget av Port of Skellefteås nya kaj utförs i partnerskap mellan Skellefteå kommun och Peab Anläggning AB. Ett krav på leverantörerna är hållbara materialval.

– Det är viktigt att våga gå i bräschen för hela branschens utveckling mot att nyttja de material med lägre utsläpp som finns att tillgå. Det blir möjligt när det finns samverkan mellan beställare, entreprenörer och leverantörer – som här i Skellefteå, säger Jesper Göransson, vd för Peab.

SSAB Zero® är baserat på återvunnet stålskrot och produceras med fossilfri el och biogas.

– Vi är glada att vårt utsläppsfria stål kan bidra till att minska klimatpåverkan i utbyggnaden av Port of Skellefteå. Tillsammans med partners som Peab lägger vi grunden för en fossilfri framtid, säger Thomas Hörnfeldt, chef för hållbara affärer på SSAB.

Den nya kajen ska vara klar 2027.

#peab #skellefteå #ssab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0