Byggindustrin
1 min lästid

Sverige bygger gemensam polisstation med grannlandet

21:a maj 2024, 12:32
Sverige bygger gemensam polisstation med grannlandet
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl och Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer tar det första spadtaget. Foto: Justitiedepartementet.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Bakgrunden till projektet är behovet av att stärka kampen mot gränsöverskridande brottslighet.

– Statsbygg har haft många olika byggprojekt genom åren, men inget projekt har varit så banbrytande som det här, sa Statsbyggs verkställande direktör Harald Vaagaasar Nikolaisen i sitt välkomsttal.

Polisstationen kommer bokstavligen att ligga på gränsen en halvtimme söder om Kongsvinger.

iksgränsen kommer att dela byggnaden i två delar, och den kommer att sträcka sig lika långt på den svenska som på den norska sidan. Stationen kommer att göras tillgänglig för svensk och norsk polis nästa sommar och den blir på cirka 1 350 kvadratmeter.

Gränsen kommer att markeras i husets utformning. Inte minst kommer det att synas på golvet inuti.

olishuset kommer att ha en sober stil, med gediget utförande och funktionell utformning för de uppgifter som ska utföras här.

– Stationen kommer att bli ett användbart verktyg för polis och tullmyndigheter, för att de ska lyckas med sitt samhällsuppdrag. Det är vad vi på Statsbygg kallar att bygga med mening, sa Nikolaisen.

Statsbygg ser nu fram emot samarbetet med ØMF Wito AS, Lerche arkitekter, rådgivare och underentreprenörer kring uppförandet av byggnaden.

#norge
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0