Byggindustrin Arkitektur
3 min lästid

Arkitekturtävling kan avgöra mediehusets framtid

15:e maj 2024, 10:51
Arkitekturtävling kan avgöra mediehusets framtid
Med det nya huvudkontoret ska NRK kunna bjuda in publik. Illustration: Rodeo/Nordic/Visulent AB.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

NRK planerar att flytta in i ett nytt huvudkontor på Ensjø 2029 berättar Branschaktuellts systertidning iradar.no.

Ett förslag till områdesplan kommer att skickas till Plan- og byggnadsverket i Oslo kommun i augusti i år. Nu delar NRK med sig av nya illustrationer som visar vilka kvaliteter det nya huvudkontoret på Ensjø kan tillföra området och staden.

Sändningschef Vibeke Fürst Haugen är exalterad över de möjligheter som illustrationerna synliggör.

– Jag tycker att de är inspirerande och informativa. De visar att det går att förverkliga en byggnad på Normannsløkka som uppfyller NRK:s vision om ett kreativt mediehus i världsklass, och som samtidigt bidrar till att ge Ensjø och staden ett rejält lyft.

Hon framhåller att det är preliminära illustrationer som visar potentialen och en rad möjligheter, och inte en färdig byggnad.

– De är realistiska vad gäller höjder, volymer och hur en byggnad på 50 000 m2 kan anpassas till platsen, omgivningen och den omgivande staden. Den nya byggnaden kommer att underlätta NRK:s behov och framtida medieproduktion. Det kommer att bli en väldigt bra arbetsplats.

Utlyser arkitekttävling

Illustrationerna är gjorda av NRK:s regulatoriska arkitekter i Rodeo och Nordic. I nästa fas påbörjas arbetet med att detaljera och utforma byggnaden.

– Vi är måna om att det ska bli en byggnad med goda arkitektoniska kvaliteter, en byggnad som hänför. Vi har en bra dialog med Norges Arkitektforbund och under sommaren hoppas vi kunna utlysa en arkitekttävling, säger Fürst Haugen.

Ett nytt kapitel på Ensjø

Nyheter och debatt, studioinspelningar med allmänheten och konserter med Rundradioorkestern är några av de saker som kommer att ge ny puls på området. Väldigt många kommer att använda byggnaden. Utöver NRK:s anställda kommer det att finnas en strid ström av samarbetspartners, gäster och deltagare i NRK:s produktioner.

– NRK kommer att bli en ny samlingspunkt på Ensjø, ett mediehus nära integrerat med omgivningen och staden. Jag är säker på att det här kommer att ge många positiva ringeffekter för både NRK och kvarteret, säger sändningschefen.

Öppen, inbjudande och grön

NRK har höga hållbarhetsambitioner för både själva byggnaden och tomten.

Nyligen tecknade NRK ett avsiktsavtal med FutureBuilt, där målet är att NRK ska bli ett förebildsprojekt inom hållbarhet och miljö. FutureBuilt är ett innovationsprogram för hållbar stadsutveckling med Oslo kommun som en av partnerna.

– Vi ska ha en hållbar, attraktiv och inbjudande byggnad. Vi vill lägga till nya gröna stadsrum där det idag finns barriärer och hårda ytor, konstaterar sändningschefen.

#nrk
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0