Byggindustrin
2 min lästid

Inbrott på varannan byggarbetsplats

7:e maj 2024, 06:59
Inbrott på varannan byggarbetsplats
Henrik Boström. Bildkälla: Ramirent.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Nästan lika många, 42 procent, säger att det förekommer stölder.

– Kriminalitet och stölder har dessvärre blivit ett ännu större problem på byggarbetsplatser runt om i landet, säger Henrik Boström, affärsansvarig på Den temporära fabriken på Ramirent.

Enligt Brottsförebyggande rådet polisanmäldes drygt 7 300 stölder och inbrott på byggarbetsplatser under 2023, skriver Ramirent. Framför allt ska det handla om små handmaskiner, arbetsmaskiner och byggmaterial som försvinner. Ramirent nämner att inhägnader, låsta containrar, ljus och kameraövervakning med högtalarutrop och att blockera utfarter med tunga maskiner inte alltid hjälper.

– Även om man är kopplad till ett larmbolag, hinner väktarna sällan fram innan förövarna har tagit det de vill ha och försvunnit från platsen. Nästan varenda byggarbetsplats jag besöker har någon gång haft stölder i någon form, säger Henrik Boström.

27 procent av de tillfrågade i Ramirentrapporten uppger att det förekommer obehöriga på deras byggarbetsplats och 7 procent att det förekommer svart arbetskraft.

– Tidigare hade byggarna sin egen personal, där man kände igen varandra. Med mycket inhyrd personal och flera olika underentreprenörer, blir det svårare att ha den kontrollen. Varje arbetsplats borde ha en dedikerad person i någon form, som håller koll på vem som har tillträde till arbetsplatsen. Det är även en fråga om säkerhet att veta vilka personer som finns på bygget och säkerställa att de har rätt utbildning och behörighet för att vistas där, säger Henrik Boström.

Ramirentrapporten görs tillsammans med Novus. 500 personer inom byggbranschen har fått svara på frågor om sin omvärld, miljö, säkerhet, kompetensbehov, jämställdhet, hälsa och digitalisering.

#ramirent
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0