Byggindustrin
2 min lästid

Byggföretagare mutade till sig uppdrag

6:e maj 2024, 14:10
Byggföretagare mutade till sig uppdrag
Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggföretaget drog till sig Skatteverkets intresse då de fick larm om att falska fakturor hade bokförts och att det gjorts svårförklarliga överföringar till en man i 40-årsåldern. Under förundersökningen vittnade Academedias chefsjurist om att mannen hade “helt avgörande påverkan på vilka entreprenörer som vi kom att anlita och fullt mandat att också beställa entreprenaderna”, skriver GP.

Under den fortsatta utredningen framkom uppgifter om att byggföretaget gjort renoveringsarbeten för skolor som ingår i Academedia-gruppen och att friskolekoncernen 2018 betalat nio miljoner till byggföretaget. Skatteverket anade att överföringarna till mannen i 40-årsåldern var mutor för att byggföretaget skulle få renoveringskontrakten och polisanmälde, skriver tidningen.

Det finns sparade chattmeddelanden mellan de båda som ligger till grund för domen. Tingsrätten anser att chattmeddelandena visar på att duon kommit överens om att mannen, mot ersättning, skulle hjälpa kvinnans bolag att löpande få uppdrag från Academedia. Båda nekar till mutanklagelserna och menar att kvinnan lånade pengar av mannen för många år sedan och det är detta som återbetalats.

“Helt osannolika och uppenbara efterhandskonstruktioner”, skriver domstolen enligt GP.

Kvinnan döms för grovt givande av muta och mannen för grovt tagande av muta. Straffvärdet ligger på ett års fängelse, vilket båda slipper. Istället döms de till 240 timmars samhällstjänst vardera. Mannen ska också, som förverkat värde, betala 650 000 kronor.

– Bevisningen var mycket övertygande och det hade förvånat mig om tingsrätten inte hade dömt dem, säger Johan Lindmark, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till GP.

Han lyfter fram just chattkommunikationen som viktig bevisning:

– Det är en omfattande och mycket tydlig kommunikation. Mannen har uppmanat kvinnan vid ett flertal tillfällen att hon skulle radera konversationerna. Det har hon uppenbarligen inte gjort. Hade vi inte haft den här kommunikationen hade vi inte haft något åtal.

Byggföretaget har gått i konkurs och mannen jobbar, enligt uppgifter i utredningen på ett annat privat företag inom skolsektorn. GP har varit i kontakt med Academedias presschef Maria Angell-Dupont.

”Vi har ingen kommentar gällande det här fallet”, skriver hon i ett sms.

#göteborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0