Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
66 procent av Byggföretagens medlemmar anser att det är svårt att få tag på arbetskraften som företaget behöver. De största bristerna finns inom yrkesutbildningarna där alltför få utbildas till yrken som betongarbetare, ställningsbyggare och golvläggare.
– Kompetensförsörjningen behöver matcha företagens behov och på ett bättre sätt än i dag spegla branschens utveckling och innovationer. Våra medlemsföretag gör sitt yttersta för att kunna behålla personal genom krisen, för de vet hur svårt det är att hitta rätt utbildade medarbetare, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Nu överväger regeringen och Sverigedemokraterna att införa en tvåårig yrkesskola för elever som inte har tillräckliga betyg för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Men Byggföretagens Byggbarometer visar att endast tre av tio byggföretagare kan tänka sig att anställa en minderårig som inte har läst bygg- och anläggningsprogrammet.
– Vill vi att fler ska välja yrkesprogram så har vi inte råd att nedvärdera praktiskt kunnande. Regeringen bör i stället fokusera på att se över grundskolan. Satsa på att ge alla elever det stöd som de behöver för att klara grundskolan och få kunskaperna som behövs i gymnasiet och i arbetslivet, säger Elin Kebert.
Byggbarometern genomfördes under mars månad och besvarades av drygt 500 medlemsföretag i Byggföretagen.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB