Byggindustrin Bostad
1 min lästid

Bostadspriserna fortsätter uppåt

2:a maj 2024, 09:56
Bostadspriserna fortsätter uppåt
Bildkälla: SBAB
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Lägenhetspriserna steg med 1,2 procent och villapriserna med 1,9 procent.

Trendberäkningen indikerar prisuppgång på omkring 6 procent under hela 2024 om trenden består. Det ligger lite över SBAB:s senaste prognos på 4 procent.

– Bostadspriserna har nu stigit fyra månader i rad och med sammanlagt nästan 6 procent sedan årsskiftet. Vi ser nu också en mer tydlig uppgång i den underliggande trenden, alltså när man justerar prisuppgången för hur mycket priserna normalt brukar ändras vid denna tidpunkt på året och för andra tillfälliga effekter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriserna steg med 1,2 procent i april.

– Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna nu stigit med över 7 procent. Även den beräknade trenden uppvisar nu en tydlig uppgång, det vill säga att priserna stiger mer än vad man kan förvänta sig givet denna tidpunkt på året, säger Robert Boije.

Villapriserna steg med 1,9 procent i april.

– Villapriserna brukar, sett till tidigare säsongsmönster, uppvisa en större uppgång i april än lägenhetspriserna, men det förhållandet ser vi inte i år. Det återstår att se om villorna hämtar igen det nästa månad. Möjligen är det den kalla våren och därmed försenad grönska i villaträdgårdarna som spökar här, säger Robert Boije.

#sbab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0