Byggindustrin
2 min lästid

Överklagade: Får slutföra bygget

23:e april 2024, 09:24
Överklagade: Får slutföra bygget
Illustration: Michael Green Architecture.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Multiaktivitetshuset i Gällivare är kommunens satsning på ett aktivt och socialt liv. Huset byggs i centrala Gällivare i sex våningsplan och ska innehålla äventyrsbad, simhall, spa, sporthall, restaurang, bio, klättervägg, skatehall, bowling, bibliotek och mycket mer.

Det är Nåiden Bygg AB som byggt på huset hittills. Men när den sista etappen skulle slutföras tilldelade kommunen SSEA uppdraget. Beslutet överklagades av Nåiden Bygg AB.

– Vi är inte en privat utförare utan offentlig beställare. Vi har gått ut med en förfrågan där alla har haft möjlighet att tävla om uppdraget, säger Christian Sundvall, enhetschef inköp på Gällivare kommun till Branschaktuellt.

Dels har det ingått en kvalificeringsdel där både SSEA och Nåiden Bygg AB gick vidare och därefter en mjuk del.

– Det är en samverkansentreprenad inför en fastighetsupphandling. Här har vi värderat mjuka parametrar till 80 procent och 20 procent är på en arvodesdel, säger han.

Det var på den mjuka delen kopplat till entreprenadsformen som kommunen värderade SSEAs genomförandebeskrivning och vilka personer de offererat till uppdraget högst.

– Det är en poängsättning. Nu har det inte skiljt astronomiska poäng mellan dem men utfallet föll på SSEA baserat på det mjuka, säger Christian Sundvall.

Kommunen har mottagit förvaltningsrättens dom som säger att utvärderingen av entreprenaden för den avslutande etappen av multihusprojektet ska göras om på så sätt att entreprenaden tilldelas Nåiden Bygg AB istället för SSEA.

Gällivare kommun skriver att de redan i utvärderingen av anbuden konstaterade att båda företagen har kapacitet och kunnande för att genomföra projektet på ett betryggande sätt.

– De alternativ kommunen ställts inför är att begära överprövning av förvaltningsrättens dom, avbryta upphandlingen och göra en ny eller att ändra tilldelningen enligt förvaltningsrättens dom. Kommunen väljer nu alltså att tilldela enligt domen, säger Peter Eriksson, tillförordnad projektchef på Gällivare kommun.

Den avslutande delen av huset ska byggas i höst.

#gällivare #nåiden bygg #ssea
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0