Byggindustrin Arkitektur
1 min lästid

De vinner Kasper Salin-priset

9:e april 2024, 15:56
De vinner Kasper Salin-priset
Wisdome i Stockholm. Ansvariga arkitekter SAR/MSA: Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson Arkitekter. Foto: Mikael Olsson.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter varje år sedan 1962 till ett byggnadsverk av hög arkitektonisk kvalitet. I år var det Elding Oscarson Arkitekter och beställaren Tekniska museet som fick ta emot priset.

Sveriges arkitekter beskriver att tillbyggnaden helt är i trä och har en aldrig tidigare prövad takkonstruktion. Taket innesluter en tolv meter hög dom med en 3D-biograf. Den schweiziska konstruktören Florian Kosche har löst den kniviga uppgiften genom att utforma konstruktionen som ett självbärande rutnät av platta LVL-skivor i två riktningar.

Juryns motivering lyder:

”Från tidig skiss till färdig byggnad går den genomförda idén som en röd tråd. Inget förbises, varken byggnadens placering, materialval eller detaljens betydelse. Den helt nya lösningen för takkonstruktionen flyttar fram träbyggandets positioner och skapar fantasieggande spännvidder i domen som är vinnaren Wisdome.”

Det är andra gången Elding Oscarson ritat vinnaren till Kasper Salin-priset. 2017 vann Skissernas museum i Lund.

De byggnadsverk som tävlade med Wisdome i Stockholm om Kasper Salin-priset var Gjuteriet med arkitekt Kjellander Sjöberg och beställare Varvsstaden, Gästhuset Höghult med arkitekt Fabel arkitektur och en privat beställare och Raw med arkitekt Johan Berg Arkitekter och beställare Raw Property.

#kasper salin-priset
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0