Byggindustrin
2 min lästid

VVS-jätten utreder fakturafusk

8:e april 2024, 15:15
VVS-jätten utreder fakturafusk
Genrebild. Bildkälla: Bravida.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Det var under förra veckan Region Skåne meddelade att de bryter sina ramavtal med Bravida sedan det kommit till deras kännedom att det förekommit felaktigheter vid företagets fakturering inom byggentreprenad och fastighetsdrift.

Bravida framhöll under presskonferensen att de håller på att utreda händelsen och deras första utredning ska vara klar i slutet av månaden. De sa att de inte vet om det verkligen har överfakturerats.

– Vi måste gå tillbaka till den lokala händelsen och försöka ta reda på OM någonting är fel. Vi har sett den 10 sidor långa rapporten från EY och vi vet att där är svagheter i den rapporten. Men vi vet inte om de har anledning att säga att vi har överfakturerat. Vi har inte sett det ännu, sa Mattias Johansson, VD och koncernchef på Bravida.

En av de svagheter Bravida hänvisar till i rapporten är att underleverantörer inte redovisar timmar på samma sätt som Bravidas anställda vilket rapporten inte ska ha tagit hänsyn till fullt ut.

Många har frågat Bravida hur stort värde de inställda ramavtalen från Region Skåne ligger på.

– Dessa ramavtal uppgår till mellan 50 och 60 miljoner kronor per år, sa Åsa Neving, CFO på Bravida.

Hon sa att både stora och små avtal är viktiga för dem men att man behöver sätta ramavtalen i perspektiv med 29 miljarder kronor som är Bravidas verkliga omsättning. Region Skånes anmälan ska handla om 11 felaktiga fakturor. Bravida har inte förlorat fler kontrakt sa de under presskonferensen.

– Vi kommer att gå till botten med de anklagelser vi fått. Och tro mig vi kommer inte lämna någon sten ovänd för att se om det finns fog för kritiken och finns det – och jag säger OM kommer vi att sätta in lämpliga åtgärder, sa Mattias Johansson.

#bravida #region skåne
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0