Byggindustrin
2 min lästid

Oceana: materiella skador för halv miljard

4:e april 2024, 12:02
Oceana: materiella skador för halv miljard
Visionbild över Oceana. Illustration: Liseberg/Quarry Fold Studio.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

De materiella skadorna efter branden på Oceana uppgår till närmare 500 miljoner kronor. Det är ändå ungefär hälften så mycket som man först befarade.

-Skadorna är på ett sätt omätbara med tanke på att vi i branden förlorade en vän och kollega. Det är en förlust vi aldrig kommer kunna ersätta. Samtidigt behöver vi tänka framåt och då är uppskattningen av de materiella skadorna ett steg på vägen mot en möjlig återuppbyggnad, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Ännu har inget formellt beslut om en återuppbyggnad av Oceana från Lisebergs styrelse fattats. NCC och Liseberg har tillsammans i ett första utredande återuppbyggnadssteg arbetat med att ta fram en projektplan, inkluderat förslag på budget samt tidplan, för ett eventuellt färdigställande av Oceana. Planen förväntas vara klar i vår och utgöra underlag för vidare beslut och eventuellt entreprenadkontrakt.

– Förenklat kan vi nu konstatera att det finns tre centrala huvudelement i en tänkbar återuppbyggnad av Oceana: Ett nytt attraktionstorn, en ny takkonstruktion samt nya åkattraktioner. I tillägg kommer sannolikt en rad brandtekniska justeringar att göras, utifrån vad de pågående utredningarna resulterar i, säger Andreas Andersen.

Mycket av källaren, pool-anläggningen, tekniska installationer och hela lågbyggnadsdelen mot Mölndalsvägen med omklädningsrum, restauranger, butiker och foajé har konstaterats vara mer eller mindre oskadda.

#göteborg #liseberg #oceana #skador
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0