Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Erbjuder plats att bygga på

2:a april 2024, 13:00
Erbjuder plats att bygga på
Ulrica Hammarström, kommunalråd Pajala kommun, Åsa Allan, vice VD Kaunis Iron och Fredrik Holmström, utvecklingschef Pajala kommun. Foto: Lotta Nyberg.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Vi har kartlagt all ”byggbar mark” som vi kan erbjuda och vi ser att vi kan skapa utrymme för 80 nya lägenheter på fyra tomter, ytterligare åtta radhus och cirka 40 villatomter. Vi vill satsa på att bygga boenden för familjer. Vi jobbar för att göra allt vi kan som kommun för att underlätta för entreprenörer att sätta spaden i marken. Vi kan utlova snabb hantering av de projekt som blir aktuella.

Det säger Fredrik Holmström som är utvecklingschef på Pajala kommun.

Och ett tecken på Pajala kommuns nya strategi är att Pajala bostäder förbereder att bygga cirka 20 nya lägenheter centralt i Pajala 2025.
Med runt 50 arbetslösa och cirka 275 lediga arbeten i Pajala går det att konstatera att det behövs fler människor och fler bostäder i kommunen. Därtill kommer Kaunis Iron behöva ytterligare ett femtiotal arbetare när det nya dagbrottet i Sahavaara ska tas i drift.

– Vi ska hjälpas åt att kommunicera ut möjligheterna som finns här och vårt underliggande behov är ju en garant för att nya bostäder behövs. Vi ser att det byggs nytt igen nu här i kommunen och att det föds barn i byarna, så vi måste alla hjälpas åt att skapa bra förutsättningar för ett växande Pajala. Det ska vi göra dels genom att åka på branschevent tillsammans, dels bjuda in aktuella entreprenörer, säger Åsa Allan som är vice VD för Kaunis Iron och fortsätter:

– Det finns en stark sammanhållning i Pajala som vi är mycket tacksamma för, det gör det möjligt för oss att ha en nära samverkan. Vilket är en grundförutsättning för att vi ska lyckas. Tillsammans ska vi nu förverkliga Bygglyftet och en gruvindustri för kommande generationer.

– Vi har ett oerhört stort behov av bostäder och det är en nyckel till att lösa många av de utmaningar vi står inför. Att Pajalabostäder nu beslutat att bygga nya lägenheter är en stark signal för den framtidstro som finns i kommunen och jag hoppas att det kan bidra till att fler aktörer tar steget att våga börja bygga bostäder i Pajala. Att vi dessutom kan kroka arm med näringslivet på denna resa ser jag som extra positivt för att skapa en växande och attraktiv kommun, säger Ulrica Hammarström, kommunalråd, Pajala kommun.

#kaunis iron #pajala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0