Byggindustrin
1 min lästid

Fler konkurser inom byggbranschen

2:a april 2024, 07:07
Fler konkurser inom byggbranschen
Bildkälla: Creditsafe.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Första kvartalet har varit bekymmersamt och väldigt tungt för många företagare. Även om mars inte står för en lika dramatisk ökning som inledningen av året så är det svårt att tala om några betydande ljusglimtar. Snarare ligger mars väldigt högt. Det är också högsta siffran vi noterat för en mars månad sedan 1996, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Flest konkurser under årets första kvartal drabbade konsultbyråer med 74 procent, hotell och restauranger med 71 procent och därefter byggbranschen.

– Antalet konkurser inom byggbranschen ökade med 42 procent under mars. Totalt har 530 byggbolag gått i konkurs jämfört med 324 under samma period förra året, en ökning med 64 procent hittills i år. Konkurserna spänner över många branscher och det blir en dominoeffekt, kanske framförallt inom bygg, när ett företag går i konkurs och påverkar flera aktörer. Vi vet att situationen snabbt kan förändras när betalningar för utförda arbeten uteblir eller när ens kunder börjar gå i konkurs, säger Henrik Jacobsson.

Den största konkursen blev tryckerikoncernen V-Tab med en omsättning på 614 miljoner och 150 anställda.

Därefter kom markentreprenören Grundkraft med 226 miljoner i omsättning och 17 anställda.

#byggbranschen #creditsafe #konkurser
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0