Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Byggare i miljonskuld – leverantörer får inte betalt

2:a april 2024, 14:18
Byggare i miljonskuld – leverantörer får inte betalt
Boden. Bildkälla: Bodens kommun.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggkonsultfirman Aulis i Norr registrerades 2011. De omsatte nästan 47 miljoner kronor år 2022.

Ett av deras byggprojekt, Nanna i Boden har stått på paus på grund av problem med finansieringen. Nu är det igång igen men företaget har skulder på totalt flera miljoner kronor till olika företag. 23 av ärendena omfattar mål med utslag där vissa har gått till indrivning, en del fordringsägare har inte begärt verkställighet men Aulis har också betalat i många fall så att de målen avskrivits, skriver NSD.

Patrik Larsson, projektledare på Aulis i Norr AB förklarar för NSD att allt beror på att företaget inte fått lån av banken. Han menar att bankerna värderar projekten i norr annorlunda än i södra Sverige.

– Vi kommer kunna lösa de skulderna så fort vi får klart med en bättre finansiering. Skulderna uppkom på grund av att vi tappade finansieringen, säger han till NSD och fortsätter:

– Ja, byggkostnaderna har ökat och visst kunde politiken stötta mera, men när bankerna har mer än dubbelt så höga avkastningskrav i exempelvis Boden jämfört med i södra Sverige så blir det svårt att räkna hem projekten.

Patrik Larsson menar att de har en dialog med fordringsägare och beklagar att de drabbas.

– Vi har fått förändrade förutsättningar och har därför ingen möjlighet att lösa det själva, säger han till tidningen.

– Det är jättetråkigt att det är så. Vi kommer att göra rätt för oss.

Branschaktuellt frågar Patrik Larsson vad som kommer att hända nu?

– Vi har inte kunnat följa vår ursprungliga plan att äga fastigheten själva eftersom bankerna inte står för de skriftliga offerter som de lämnar för den långsiktiga finansieringen, svarar Patrik Larsson.

Han beskriver att de använder erkända värderingsorganisationer men att vissa banker ändå värderar projekten till hälften av deras värderingar. Och att sedan lånar bankerna bara ut 50 procent av värderingen mot uppemot 80 procent på andra ställen.

– Bankerna vill heller inte lämna bindande offerter och då kan det bli som i vårt fall, att den långsiktiga finansieringen sänks med 10 miljoner kronor när bygget nästan är färdigt.

– Vi har därför varit tvungna att göra ett omtag och gå på linjen att sälja fastigheten. Fastigheten ligger därför ute för försäljning och det är ett oerhört stort intresse. Konjunkturen här uppe är glödhet och bostadsbristen monumental. Det är bara synd att bankernas kreditkommittéer i Stockholm inte har insett att Norra Sverige är motorn för tillväxten i Sverige just nu, svarar Patrik Larsson.

#aulis #skulder
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0