Byggindustrin
2 min lästid

Byggbolag stäms på miljoner

26:e mars 2024, 07:34
Byggbolag stäms på miljoner
Karlatornet. Bildkälla: Serneke.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Vilket avtalsförhållande hade Bigab Entreprenad med Serneke när de under tre år utförde arbete på Karlatornet? Det är tvistefrågan som fått Byggnads att stämma Bigab Entreprenad i Arbetsdomstolen på tre miljoner kronor i skadestånd.

Byggarbetaren förklarar att enligt Byggavtalet ska man samma lön som ackordslaget om man är utlånad till en ackordsarbetsplats.

Enligt Bigab Entreprenad hade de en egen entreprenad.

– Vi hade ett entreprenadkontrakt med Serneke när vi gjorde jobbet på Karlatornet. Och då är det inget ackord som ska betalas ut, säger Nenad Mikalacki, VD på Bigab Entreprenad till Byggnadsarbetaren.

Byggnads menar att arbetarna var utlånade till Serneke.

– På Karlatornet har det varit avstämningar var tredje månad i flera år och Bigabs (Entreprenad reds. anm) personal har då stått på Sernekes fördelningslistor som inlånad, men de har inte fått del av ackordsöverskottet, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk till tidningen.

Serneke vill i nuläget inte kommentera stämningen i Arbetsdomstolen men presschefen Johan Live säger ändå att:

– Som vi ser det har vi ett entreprenadavtal, men det här är en stämningsansökan som är inlämnad till Arbetsdomstolen och den gäller inte Serneke, utan Bigab (Entreprenad reds. anm). Så därför vill jag inte kommentera, säger Sernekes presschef Johan Live till Byggnadsarbetaren.

Rättelse: I en första version av artikeln skrev vi olyckligt att det var Bigab som stäms. Eftersom det förutom Bigab Entreprenad även finns Bigab Group var det missvisande. Bigab Group har ingenting med det inträffade att göra.

#byggnads #karlatornet #serneke #stämning
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0