Byggindustrin
2 min lästid

Misstänkt brottslighet på flera byggen

19:e mars 2024, 11:14
Misstänkt brottslighet på flera byggen
Bildkälla: Byggföretagen.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Hittills har arbetet lett till upptaxeringar på totalt 124 miljoner kronor fördelat på 175 företag.

– Vi har sett ett skuggsamhälle växa fram där stora summor skattemedel försvinner från den gemensamma välfärden och där utländsk arbetskraft exploateras. Mer måste göras för att se till att redan utsatta människor inte råkar illa ut och att seriösa företag som gör rätt för sig inte konkurreras ut, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Byggsektorn bedöms vara en av de branscher som är mest utsatt för arbetslivskriminalitet. De tips som lämnas till Fair Play Bygg rör bland annat skattebrott, penningtvätt och människoexploatering.

Fair Play Bygg menar att för att för att motverka brottslighet och främja rättvis konkurrens och sunda arbetsplatser behöver lagstiftningen kring sekretess förändras så att myndigheterna lättare kan dela uppgifter med varandra. De önskar också en ökad samverkan mellan myndigheter och parterna.

– Fair Play Byggs arbete har lett till upptaxeringar på 124 miljoner kronor, ett arbete vi är stolta över. Men nu behövs snabba åtgärder för att motverka oseriösa aktörer och främja sund konkurrens i byggbranschen, säger Kristin Andersson, VD på Byggmästareföreningen.

Siffror ur rapporten:

● Under 2023 har 291 tips inkommit.
● 168 ärenden har överlämnats till myndigheter för vidare utredning.
● Sedan starten 2016 har 2 156 tips inkommit om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholmsregionen, varav 1 220 ärenden har utretts vidare av myndigheter.
● 175 företag har upptaxerats med totalt 124 miljoner.

Fair Play Bygg drivs av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

#byggnads #fair play bygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0