Byggindustrin
4 min lästid

Bräckeskolan från 1946 bevaras och förnyas

16:e mars 2024, 06:55
Bräckeskolan från 1946 bevaras och förnyas
Bildkälla: Skeppsviken
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Bräckeskolan uppfördes ursprungligen 1946. 1958 byggdes en flygel till. Arkitekt bakom båda byggnaderna var Gotthard Ålander. 1968 tillkom en friliggande byggnad i trä. Hösten 2022 påbörjades en fristående byggnad med matsal som ska vara klar snart.

Med början i sommar ska Skeppsviken nu ytterligare bygga om och bygga till skolan i två etapper. Först ska en idrottshall byggas ut med tillhörande omklädningsrum. Sedan ska den allra första byggnaden som uppfördes 1946 byggas om.

– Vi ser fram emot att skapa nya utbildningslokaler till våra barn, på en skola som har så mycket historia som vi ska föra vidare till nästa generation. Det är på många sätt ett utmanande projekt som passar vår organisation bra. Att projektet dessutom är beläget i Bräcke gör det extra kul då flertalet av killarna i ungdomslaget som jag tränar går på just den här skolan, säger Nikola Jovetic, arbetschef på Skeppsviken Bygg i Göteborg och ungdomsledare för Eriksbergs IF.

Skeppsviken ska nu både förnya och bevara stilen i den här till- och ombyggnaden av Bräckeskolan. Projektet är en totalentreprenad i samverkan.

– Stadsfastighetsförvaltningen är en av Göteborgs största byggherrar med en investeringsportfölj på över 2 miljarder kronor om året. För oss är det både viktigt och en stolthet i att ligga i framkant i samhällsbyggandet. Det klarar vi inte enbart med vår egen kunskap. Därför väljer vi i flertalet fall att arbeta i samverkan, säger Malin Svedmyr, projektansvarig på stadsfastighetsförvaltningen och fortsätter:

– Huvudfokus i alla projekt är att skapa rätt miljö, nu och i framtiden, för våra skolbarn och lärare. Men, vi har också höga politiska krav på hållbarhet samtidigt som vi ska sänka produktionskostnaderna som direkt påverkar skolans hyra och därmed deras kvarvarande budget för kärnuppdraget – att utbilda våra barn. I detta fall när vi även har en skola med utpekade bevarandevärden är det en stor utmaning där all kunskap behövs för att lösa uppgiften. Vi ser fram emot att arbeta med Skeppsviken som samarbetspart i detta viktiga arbete.

Etapperna är indelade i närmare 3 000 kvadratmeter i den första etappen och strax över 5 000 kvadratmeter i den andra.

– Vi är väldigt stolta över det förtroende vi har fått från stadsfastighetsförvaltningen i det här projektet. Att vi är med och bidrar till samhällsbyggandet i Göteborg känns som ytterligare en pusselbit till att verka hållbart och långsiktigt i regionen, säger Davor Sinik, VD Skeppsviken Bygg i Göteborg.

Projektets första etapp kommer preliminärt stå klar tidigt 2026. Projektet i sin helhet sträcker sig till och med år 2027.

Skeppsviken om arkitekturen:

40- och 50-talsarkitekturen i området inspirerades av ett traditionellt formspråk. Det är en arkitektur som bjuder på variation i både form, färg och material. Motiv är hämtade från såväl svenskt 1700-tal som det mer närliggande 1920-talets klassicism. Även den danska arkitekturen med uttrycksfulla tegelfasader tjänade som inspirationskälla. Istället för flacka pulpettak byggdes brantare sadeltak. Tegel och grov spritputs ger fasaderna karaktär, och jordnära färger som rött, grönt och ockra är vanliga i den här arkitekturtypen. Skolorna ger ett vardagligt, gediget och okonstlat intryck som smälter in i den omgivande bostadsbebyggelsen.

#bräcke #skeppsviken
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0