Byggindustrin
2 min lästid

De investerar halv miljard i ny spannmålsanläggning

2:a mars 2024, 07:00
De investerar halv miljard i ny spannmålsanläggning
Från vänster: Mats Svensson, vd Tornum Group; Magnus Kagevik, vd och koncernchef, Lantmännen; Elisabeth Ringdahl, Chef Division Lantbruk, Lantmännen; Martin Pettersson, kommunstyrelsens ordförande. Foto: Peter Streck.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Lantmännen har påbörjat arbetet med en ny spannmålsanläggning i Uddevalla. Den nya anläggningen dimensioneras för att möta de framtida behoven hos svenska lantbrukarna och Lantmännen. Totalt investeras en halv miljard kronor för att resa den nya anläggningen. Som entreprenör för byggnationen av har Lantmännen tecknat ett avtal med Tornum.

– Lantmännens kompetens och finansiella kapacitet möjliggör den här typen av betydande investeringar för svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion. Samtidigt har satsningen förutsättningar att bli en nyckelkomponent i såväl en utvecklad svensk livsmedelsberedskap som för utökade exportmöjligheter av svenskt spannmål, säger Magnus Kagevik, VD och koncernchef Lantmännen.

100 000 ton spannmål

Spannmålsanläggningen består av 21 silos med två torkar för en beräknad omsättning om uppemot 100 000 ton spannmål per år. Anläggningen väntas tas i drift till skörden 2026.

– Den nya anläggningens höga mottagnings- och torkkapacitet säkerställer att odlare i västra Sverige kan leverera spannmål både under och efter skörd på ett effektivt sätt, säger Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk.

Fakta Lantmännens nya spannmålsanläggning i Uddevalla

  • Byggtid: 2024 – 2026
  • Höjd: 35 meter
  • Antal silos: 21, med möjlighet att bygga fler vid behov
  • Volym, lagring totalt: 41 000 ton
  • Torkkapacitet: Två torkar om vardera 44 ton per timma
  • Beräknad omsättning: Uppemot 100 000 ton spannmål per år.
  • Beräknad kostnad: 500 miljoner kronor, största industriprojektet i sitt slag sedan 80-talet.
  • Byggherre: Tornum.
#lantmännen #tornum #uddevalla
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0