Byggindustrin
3 min lästid

En person saknas efter branden i Göteborg

13:e februari 2024, 08:25
En person saknas efter branden i Göteborg
Arkivbild, branden på Oceana. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Samtliga personer knutna till arbetsplatsen har blivit kontrollerade av polisen under dagen. En av dem har ännu inte hittats.

– Vi kan konstatera att han inte finns bland de som sökt vård under dagen och är försvunnen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till DN.

Stödjer polisen

Liseberg har bekräftat i ett pressmeddelande att en person som arbetade med projektet är försvunnen.

VD Andreas Andersen skriver: “Vår högsta prioritet just nu är att stödja polisen i deras sökande.”

Totalt sexton personer har fått vård för mindre skador efter branden i äventyrsbadet. Alla har kunnat skrivas ut från sjukhuset.

Under tisdagen hölls en pressträff om branden. Per Nyqvist vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg rapporterade vid presskonferensen om händelseförloppet som startade med att det kom ett larm 10:06 på måndagen om brand på Lisebergs vattenvärld Oceana. Det blev en dramatisk inledning eftersom det tidigt inträffade brandgasexplosion och branden skapade sedan omfattande rökutveckling. En större räddningsinsats inleddes med många enheter involverade under intensivt arbete och samverkan.

– Fokus i räddningsinsatsen, som genomfördes i nära samverkan med NCC och närvarande konstruktörer, var på att utreda om det fanns fler nödställda inne i byggnaden. Skadorna och rasrisken begränsade möjligheterna att komma åt hela byggnaden och söka efter den person som fortfarande saknas, säger Per Nyqvist vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Per Nyqvist fortsatte med att meddela att räddningsinsatsen som fortsatt under måndagskvällen och natten trots allt har lyckats rädda stora delar av byggnaderna. Branden har nu minskat betydligt och det är idag relativt lugnt på platsen.

NCC: “Ta hand om våra medarbetare”

Niklas Sparw, Affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige, rapporterade att fokus just nu varit att ta hand om medarbetare och entreprenörer och ge dem de stöd som behövs, samt att stötta Liseberg, polis och räddningstjänst för fortsatt utredning.

– Det som har hänt är fruktansvärt. Våra tankar går till familj och anhöriga till den person som är saknad. Vårt fokus nu är att ta hand om våra medarbetare, stötta vår kund Liseberg och bistå Polis och Räddningstjänst i arbetet för att utreda vad som har hänt, säger Niklas Sparw, Affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige.

Andreas Andersen, VD på Liseberg, rapporterade att Liseberg har haft två huvudfokus de senaste 24 timmarna. Dels att ta hand om de medarbetare och gäster som varit berörda av händelsen. Han betonade att tankarna just nu framförallt går till den kollega som arbetade på uppdrag av Liseberg och som fortfarande saknas. Det andra fokuset i Lisebergs arbete sedan branden utbröt har varit att bistå räddningstjänsten och polisen i deras arbete med att begränsa skadorna.

– Vi är bestörta och djupt olyckliga, berörda och skakade över det som har hänt. Det finns många som undrar, vad händer nu? Det enkla svaret är att vi inte vet. Just nu är vårt fokus inte på ekonomin, eller de materiella skadorna, utan på de människor som berörs av branden. Vi har i dagsläget inte överblick över de projektmässiga konsekvenserna. Samtidig kan jag lova, att vi kommer att se framåt med beslutsamhet och hopp. Vi kommer ta oss igenom detta, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg.

#göteborg #liseberg #ncc
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0