Byggindustrin
1 min lästid

Peab sänker utdelningen efter nedgång

4:e februari 2024, 18:22
Peab sänker utdelningen efter nedgång
Jesper Göransson, VD och koncernchef Peab. Foto: Peab.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

För det fjärde kvartalet 2023 redovisade Peab ett rörelseresultat på 133 miljoner kronor, i linje med de preliminära siffrorna som tidigare meddelades i januari.

Även nettoomsättningen, som uppgick till 15.639 miljoner kronor, och orderingången på 10.527 miljoner kronor, visade sig vara i enlighet med de tidigare offentliggjorda preliminära siffrorna.

Styrelsen föreslår en utdelning på 1,50 kronor per aktie, vilket går att ställa mot de 4,00 kronor per aktie som delades ut året innan.

Året 2023 var präglat av en delad marknad. Inom Bygg hade Peab en positiv utveckling inom anläggningsprojekt, beläggning och offentliga byggnadsprojekt, vilket delvis kompenserade för de kraftiga nedgångarna inom bostadsbyggandet, skriver bolaget.

– Det visar på styrkan i vår breda affärsmodell med fyra affärsområden och lokal förankring nära kunden, säger Jesper Göransson, VD och koncernchef för Peab.

Norge fortsatt starkt

Enligt Peab tyder utsikterna för byggmarknaden i Norden på minskad aktivitet i Sverige och Finland, medan Norge förväntas behålla en stabil nivå under 2024. Bostadsmarknaden förväntas fortsätta att vara på nedgång, medan anläggningsmarknaden förutspås förbli stabil.

Den betydande minskningen i orderingången under 2023, från 53,3 miljarder kronor 2022 till 45,1 miljarder kronor, förklaras huvudsakligen av den svaga efterfrågan på bostadsprojekt.

#peab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0