Byggindustrin
2 min lästid

Klart: De bygger Vattenfalls nya kontor

25:e januari 2024, 11:22
Klart: De bygger Vattenfalls nya kontor
Bildkälla: Vattenfall.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

I höstas genomförde Vattenfall en upphandling för den första fasen av sitt nya kontorskomplex i Jokkmokk. Det nya bygget kommer att inkludera en helt ny kontorsbyggnad med plats för 100 personer, fördelat över två våningar vid korsningen av Storgatan och Kyrkogatan. Dessutom kommer en tillbyggnad att utföras, samt reparationer av den befintliga verkstaden.

De blir konsulter

Vattenfall har länge varit verksamt i Jokkmokk, och anledningen till detta nya kontorsprojekt är att uppfylla nya säkerhetskrav och samlokalisera de olika Vattenfall-bolagen som för närvarande har sina verksamheter spridda på olika platser.

PE Teknik & Arkitektur ansvarar för helhetslösningen inklusive arkitektur, projektledning och alla konsultdiscipliner.

– Tvärsöver gatan från Polstjärnan ligger Jokkmokks mest kända byggnad Attje, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Vi har valt att plocka upp material och färgskala därifrån i kontorsbyggnadens mörka träfasad. Vår träpanel är bränd enligt en gammal metod som ger ett mer livfullt uttryck än traditionell lasyr. Samtidigt stänger den svedda ytan träet och ger en mycket beständig fasad. Som kontrast får den angränsande byggnaden för övervakning av vattenkraften en ljus och slät puts. Huvudentrén till anläggningen placeras i en glasad länkbyggnad mellan de två, säger Jacob Wesström, arkitekt på PEB

Byggstart är planerad till våren, när marken har tinat upp. Hela byggprojektet förväntas vara avslutat runt årsskiftet 2025.

#vattenfall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0