Byggindustrin
2 min lästid

Klimatsmart betong i Peabs nya miljardprojekt

16:e januari 2024, 08:37
Klimatsmart betong i Peabs nya miljardprojekt
Jörgen Eriksson. Foto: Mette Ottosson.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Den nya kajen kommer att täcka en yta på 7 700 kvadratmeter och kommer att spela en central roll i Skellefteå kommuns samhällsutveckling. Kajen kommer att möjliggöra för större fartyg att anlöpa hamnen, vilket är viktigt med tanke på de omfattande industriella satsningar som sker i både Skellefteå och hela regionen.

Stark miljöprofil

Projektet innefattar en rad arbetsmoment, inklusive muddring och erosionsskydd, samt pålning, betongarbeten och utrustningsförbättringar för kajen. Dessutom kommer betydande logistikytor att skapas som en del av projektet. Med en stark miljöprofil kommer ECO-Betong med lägre klimatpåverkan att användas, liksom pålar av SSAB Zero™, ett stålmaterial baserat på återvunnet stålskrot och producerat med minimala fossila koldioxidutsläpp.

– Det här är ett tekniskt avancerat projekt där vi får möjlighet att nyttja hela vårt hållbarhetskunnande inom Peab. Samtidigt bidrar vi till en samhällsviktig funktion i Skellefteå med omnejd. Det känns spännande och mycket betydelsefullt att få vara en del av den satsningen som kommunen gör för samhällsutvecklingen, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

– Efter ett omfattande förberedelsearbete ser vi nu fram emot att starta genomförandet av projektet. Tillsammans med Peab kommer vi att arbeta aktivt för att minska klimatpåverkan i produktionen men även förbereda kajen för att möjliggöra en fossilfri verksamhet, säger Thérese Bäckström Zidoli, funktionschef projektledning Skellefteå kommun.

Uppdraget är en partnering i totalentreprenad med byggstart i januari 2024. Projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2027.

#peab #skellefteå #skelleftehamn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0