Byggindustrin
2 min lästid

Så tycker byggbranschen om kommunerna

10:e januari 2024, 08:56
Så tycker byggbranschen om kommunerna
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen. Bildkälla: Byggföretagen.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Gällande kommunens upphandling upplever 35 procent av företagarna i byggbranschen att den är bristfällig. Endast 15 procent uppger att upphandlingen fungerar bra eller mycket bra.

– Byggbranschen förväntar sig mer av kommunerna i upphandlingsförfaranden och i dialogen med beslutsfattare, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen och fortsätter:

– Brister i upphandling är ett bekymmer som byggbranschen tvingas leva med år efter år. Vi vet till exempel att drygt hälften av Byggföretagens medlemmar deltar i offentliga upphandlingar. Andelen skulle vara betydligt högre med mindre fokus på lägsta pris och ökad förutsebarhet avseende kravställning och uppföljning.

Positiva kring utbildning

Samtidigt är byggbranschen mer positiv än andra branscher till hur de lokala utbildningarna matchar kompetensbehovet. Tre av tio svarar ja på frågan om rätt matchning – att jämföra med genomsnittet på 24 procent.

– Behovet av fler bostäder och infrastruktur växer i takt med befolkningen. Stärkt samarbete mellan bransch och utbildningsväsende säkerställer att utbildningarna leder till kompetensen som efterfrågas. Därför är viktigt med det långsiktiga perspektivet, inte minst när konjunkturen är bister, säger Tanja Rasmusson.

Totalt svarade 6 599 företag i byggbranschen på Svenskt Näringslivs enkät.

Byggbranschens mest prioriterade åtgärder för ett bättre lokalt företagsklimat:

  • Enklare upphandlingar
  • Kortade handläggningstider
  • Mer byggbar mark för verksamheter
  • Bättre dialog mellan kommunen och företagen
  • Minskad brottslighet och ökad trygghet
#byggföretagen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0