Byggindustrin
1 min lästid

Nu ska 1 200 byggarbetsplatser kontrolleras

23:e oktober 2023, 13:47
Nu ska 1 200 byggarbetsplatser kontrolleras
Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Arbetsplatsolyckorna och även dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen hör till de värst drabbade sektorerna. Inte sedan 2011 har så många dött på jobbet under första halvåret, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Men olyckorna går att undvika.

En rapport från Arbetsmiljöverket 2019 visade att samtliga granskade dödsolyckor sannolikt hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Att göra tidiga riskbedömningar där arbetstagare involveras är en grundläggande förutsättning för fungerande arbetsmiljöarbete. Ändå är det få arbetsgivare som följer lagen och har rutiner för detta. Nu gör vi en riktad insats för att få en säkrare bransch för våra medlemmar, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Kontrollerar 1 200 arbetsplatser

För sjunde året i rad storsatsar Byggnads under den europeiska arbetsmiljöveckan och fackförbundets skyddsombud genomför 1 200 extrakontroller med fokus på just riskbedömning i tidigt skede.

– Det här är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen som görs i Sverige. Vi har utbildat 80 handledare som i sin tur kallat samtliga våra 3 400 skyddsombud till utbildning i de här frågorna, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

#byggnads
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0