Byggindustrin
2 min lästid

Ny fotbollsarena HBTQ-diplomeras

26:e juni 2018, 15:29
Ny fotbollsarena HBTQ-diplomeras
Nya arenan på Studenternas. Foto: Fojab Arkitekter.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den nya fotbollsarenan på Studenternas ska, som landets första arena, bli HBTQ-diplomerad. Det innebär att byggnadsarbetet anpassas – och kräver även utbildning till hyresgästerna. 

Den nya fotbollsplanen på Studenternas, hemvist för allsvenska laget Sirius, kommer inför fotbollssäsongen 2019 stå klar med plats för 10 000 åskådare.
Nu har Uppsala kommun satsat på att HBTQ-diplomera arenan.
– Jag gläder mig åt att Studenternas blir Sveriges första hbtq-diplomerade arena. Idag ska det vara en självklarhet att alla ska kunna idrotta, träna och titta på idrott på sina villkor och utan att diskrimineras, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Utformas könsneutralt i omklädningsrum

Satsningen är för att kommunen vill garantera likvärdigt bemötande i alla verksamheter oavsett kök, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning, enligt pressmeddelandet. Rent byggmässigt innebär detta att det ska sättas upp speciellt framtagna skyltar som kan användas i kommunens framtida diplomerade anläggningar och att utformningen blir så könsneutralt som möjligt. Det som nämns är könsneutrala toaletter och separata duschbås i omklädningsrummen.

HBTQ-diplomering väl mottaget av klubbarna

Alla lag som hyr arenan måste gå en utbildning inom HBTQ för att bli hyresgäster. Det är ett krav som har fått positiva gensvar från de idag aktuella klubbarna.
– Mottagandet hos föreningarna har varit positivt och vi ser fram emot att samarbeta i de här viktiga frågorna, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid på Uppsala kommun.

 

#fotboll #hbtq #sirius #studenternas #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0