Byggindustrin
2 min lästid

Byggföretagen besvikna på höstbudgeten

20:e september 2023, 08:28
Byggföretagen besvikna på höstbudgeten
Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Byggföretagen. Bildkälla: Byggföretagen
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Förmågan att finansiera nybyggnation av bostäder är inte längre tillräcklig. Stigande räntor gör det både dyrare att bygga och svårare för bostadsköpare att låna, skriver branschorganisationen.

– Om regeringen vill hålla uppe efterfrågan på nybyggnation av lägenheter och småhus behöver man först och främst slopa 2018 års skärpta amorteringskrav, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringen satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna är välkommen. Men satsningar på samhällskritisk infrastruktur som väg, järnväg och va-nät behöver på ett ännu tydligare sätt kopplas ihop med en långsiktig kompetensförsörjning.

– Vi såg att många som lämnade bygg- och anläggningsbranschen under 90-talskrisen aldrig kom tillbaka. Det är en lärdom vi behöver ha med oss under den här lågkonjunkturen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagen lyfte i våras fram behovet av en kriskommission och medverkade även i branschens krissamtal med regeringen i början av juni.

– Vi upplever att regeringen har hörsammat oron över situationen som hela samhällsbyggnadssektorn befinner sig i – inte minst när det gäller bostadsbyggandet. Med det sagt behövs fler reformer än vad höstbudgeten innehåller, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens nästa konjunkturprognos över bygginvesteringar i bostäder, offentliga lokaler och anläggningar kommer den 25 oktober.

#byggföretagen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0