Byggindustrin
2 min lästid

Byggfacket agerar: Sätter företag i blockad

12:e september 2023, 12:57
Byggfacket agerar: Sätter företag i blockad
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. Bildkälla: Byggnads.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

De två företagen har säte i Svalöv och har enligt Byggnads under lång tid satt i system att inte betala låga löner eller inga löner alls till sina anställda. Totalt gäller blockaden sex medlemmar med lönefordringar på över 200 000 kr.

– Vårt uppdrag är att se till att våra medlemmar får ut sin lön, och då gör vi det som krävs. De här killarna visar stort mod som tar strid för det de har rätt till och då har de också hela Byggnads i ryggen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– Det här är ett typexempel på företag som satt i system att utnyttja utländska arbetstagare med svag ställning på svensk arbetsmarknad. Därigenom har man kunnat dumpa anbuden och på så sätt fått jobb som bekostas av våra skattepengar. Det visar på allt som är fel med byggbranschen och precis det vi som fackförbund vill bekämpa, säger fortsätter Torbjörn Hagelin.

Företagen arbetar just nu som underentreprenörer vid byggnationen av ett äldreboende i Rydebäck utanför Helsingborg och det är arbetet där som nu stoppas. Byggnads bedömer att den här typen av indrivningsblockade kommer att bli allt vanligare framöver.

– Under de senaste 10–15 åren har fusket i byggbranschen blivit mer utbrett och professionellt organiserat. Men vi förfinar hela tiden våra granskningar och lär få se mer av den här typen av aktioner i framtiden, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

#byggnads #helsingborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0