Byggindustrin
1 min lästid

Hotet: Stoppar tunnelbanan över Slussen

5:e september 2023, 11:39
Hotet: Stoppar tunnelbanan över Slussen
En konflikt har uppstått kring bygget av nya Slussen. Foto: Oscar Olsson/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Om två veckor kan både den röda och gröna tunnelbanelinjen mellan Slussen och Gamla stan avbrytas om konflikten mellan SL och Stockholms stad inte löses. Cirka 45 000 personer som dagligen reser i rusningstrafik skulle tvingas gå över Guldbron om trafiken stoppas, eftersom ersättningstrafik inte är möjlig enligt SL.

Konflikten rör byggandet av en ny gång- och cykelbro parallellt med tunnelbanebron över Söderström. SL anser att byggtekniken som staden vill använda utgör en säkerhetsrisk för tunnelbanetrafiken. Möten och försök att nå en lösning har misslyckats, och SL hotar med att stoppa trafiken i minst 13 veckor om pålningsarbetena påbörjas.

Den aktuella konflikten förväntas nu troligtvis orsaka betydande ytterligare fördröjningar i hela Slussenprojektet.

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) är kritisk till situationen och menar att förseningarna är kostsamma och skadliga. Konflikten förväntas förlänga förseningarna i Slussenprojektet.

– Vi har en byggmetod som vi tror på med ett omfattande kontroll- och mätprogram. Men det brev vi fått nu är onekligen skarpt formulerat och vi måste nu ta ställning till hur vi ska agera utifrån detta nya läge, säger Eva Rosman, kommunikationschef för Slussenprojektet på Stockholms stad.

#slussen #stockholm #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0