Byggindustrin
2 min lästid

De uppför stommen till Skanska-projekt

17:e augusti 2023, 13:19
De uppför stommen till Skanska-projekt
Snäckan 8. Bildkälla: Nordec.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Byggnaden har ambitionen att nå miljöcertifieringen LEEDs Guld. Ett av fokusområdena i stommen är att minska koldioxidavtrycket så mycket som möjligt. För att uppnå målen gör vi konstruktionslösningar och materialval där vi till exempel använder återvunnet stål för mellanbjälklagets balkar och mer klimatvänliga håldäck.

På fastigheten fanns en byggnad som nu är riven till bottenvåningen för att lämna plats för en ny tio våningar hög kontorsbyggnad med källare och nio våningar ovan mark. Största delen av byggnaden omfattar kontorslokaler och vissa kommersiella lokaler. På översta våningen kommer det att finnas tekniska utrymmen och en altan som ger utsikt mot Riddarholmen och Gamla stan. ”Tysta Mari”-gången är en av byggnadens historiska vingslag som förfinas i projektet.

Tysta Mari var ursprungligen ett känt kafé och restaurang i Stockholm, som öppnade 1834. Den fick sitt namn Tysta Mari (litterärt: “Silent Mary”) som beskrivning av grundarens Maria Christina Lindströms diskreta sätt att göra affärer och servera. Senare gjorde hon smeknamnet till kaféets officiella namn. Denna historia är viktig för byggnaden och det är bra att byggnaden skapar ett nytt modernt utrymme samtidigt som gamla traditioner respekteras.

Nordecs projektering av stommen pågår medan arbetet på platsen kommer att starta i januari 2024. Projektet är centralt beläget i Stockholm och ”just-in-time” leveranser är avgörande för ett säkert och smidigt installationsarbete. Konstruktionerna är prefabricerade i en miljö med flera fabriker, både i Nordecs egna enheter och av partners. Samarbetet i projektet är viktigt för schemaläggningen och för att säkerställa att projektet slutförs i tid.

– Vi är stolta över att bli utvald stomentreprenör i det här projektet. Vi vill tillföra vårt eget kunnande genom att utveckla lösningar som minskar skadliga miljöeffekter och främjar en hållbar utveckling, så att vi och vår uppdragsgivare Skanska kan nå de mål som satts upp för projektet, säger Minna Kuusela-Opas, Senior Vice President, Multi -Storey Business Unit.

#nordec #skanska #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0