Byggindustrin
2 min lästid

Östersundshem: Daniel Kindberg "brutit mot flertal regler"

20:e juni 2018, 14:31
Östersundshem: Daniel Kindberg
Daniel Kindberg vid Idrottsgalan. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I april anhölls Östersunds FK:s ordförande tillika Östersundshems vd Daniel Kindberg misstänkt för bedrägeri. Nu har Östersundshem genomfört en internutredning – som visar att miljonbelopp har hamnat hos fotbollsklubben.

I april hamnade landets fotbollstokiga i chock när Östersund FK:s hyllade ordförande Daniel Kindberg anhållits av polis. Han släpptes några dagar senare, däremot fortsatt sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.
Efter misstankarna avgick han som vd för det kommunalägda bostadsbolaget och tog en “time-out” som ordförande i ÖFK.

“Brutit mot flertalet regler”

Nu har Östersundshem genomfört en internutredning som offentliggjordes i ett pressmeddelande under tisdagen.
– Utifrån utredningen kan vi konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Östersundshem överfakturerat med 10,7 miljoner – 4,6 miljoner gått till ÖFK

Revisionsfirman Ernst & Young har på uppdrag av Östersundshem genomfört granskningen genom informationsutbyte med Peab. I rapporten skriver de bland annat att “det framstår som sannolikt att före detta vd har agerat utifrån sina egna intressen i ÖFK i sin roll som vd, och inte för bolagets bästa”.
– Enligt EY:s utredning och Peabs interna granskning är det med största sannolikhet

Christer Sundin Östersundshem
Christer Sundin, tillförordnad vd Östersundshem. Foto: Östersundshem

troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

Sex miljoner kronor spårlöst försvunna

Det framkommer bland annat att 4,6 miljoner kronor av den överfakturerade summan har hamnat i fotbollsföreningen. Det är genom bluffakturor till Peab, som i sin tur fört över pengar till en man från Sollefteå, som även han är sannolikt misstänkt, och hans bolag. Därifrån ska pengarna ha kommit in till fotbollsklubben i form av sponsring.
Var de resterande 6,1 miljoner kronor har man ännu inte lyckats spåra, men det tycks inte ha hamnat hos Östersunds FK.
– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

 

 

#christer sundin #daniel kindberg #ernst & young #Öfk #Östersunds fk #Östersundshem #peab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0