Byggindustrin
1 min lästid

Serneke får böter efter olycka

5:e juli 2023, 11:08
Serneke får böter efter olycka
Brandbergen centrum. Bildkälla: Serneke.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Enligt beskrivningen av händelseförloppet blåste en kastvind när ett stenblock på ungefär 300 kilo skulle resas. Lärlingen befann sig bredvid stenblocket och hade inga arbetsuppgifter vid tillfället, utan var en lärling hos en underentreprenör som arbetade med trädgårdsarbeten för projektet. På grund av kastvinden välte stenblocket över lärlingens ben och resulterade i två benbrott.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att “arbetsmiljöansvariga” hos Serneke, på grund av oaktsamhet, brustit i sina skyldigheter att förebygga olycksfall genom att inte tydligt definiera ansvaret för lämpliga skyddsanordningar vid arbetets utförande.

Som en följd av detta har myndigheten beslutat att Serneke, som hade totalentreprenad för byggprojektet, ska betala böter på 150 000 kronor.

– Vi ser allvarligt på det och tar ansvar för det som hänt, så vi har godkänt strafföreläggandet. Någonting har ju gått snett i och med att stenen välte. Det är ett arbete som har utförts så som man brukar göra det, men exakt vad det är som gått snett det kan jag inte redogöra för, säger Sernekes presschef Johan Live till GP.

#arbetsplatsolycka #brandbergen centrum #haninge #serneke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0