Byggindustrin
2 min lästid

Siffror visar: Lönegap mellan bygg och fastighet

25:e maj 2023, 13:14
Siffror visar: Lönegap mellan bygg och fastighet
Johan Kreicbergs, chefsekonom/samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer. Bildkälla: Sveriges Ingenjörer.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.

– Efterfrågan på den spetskompetens som ingenjörer besitter är bred och stark. Den tekniska utvecklingen går snabbt, vilket inte minst gäller inom bygg- och anläggningsbranschen, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

De högsta medellönerna mätt i kronor för såväl civilingenjörer som högskoleingenjörer återfinns inom fastighetsbranschen följt av finansbranschen samt management- och strategikonsultbranschen.

Lönenivåerna för ingenjörer som jobbar inom bygg och anläggning är betydligt lägre ned på listan, utanför topp 10. Men vid en mer detaljerad analys där hänsyn tas till utbildningsnivå, åldersstruktur, befattningsnivå och övertidsersättning ligger bygg- och anläggningsbranschen betydligt bättre till, då med en topp 5-placering.

– Det är viktigt att ha i åtanke att löneskillnader mellan branscher kan hänga ihop med en rad olika faktorer. I de branscher där lönerna är högst finns det ofta en högre andel specialister och chefer. Dessutom varierar både åldersstrukturen och rätten till övertidsersättning mellan branscher. Det är i sig inte konstigt att branscher med en större andel yngre medarbetare har lägre löner än genomsnittet, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

– Många arbetsgivare uppger att de har svårt att rekrytera och redan idag är arbetslösheten bland ingenjörer rekordlåg. Lön är och kommer fortsatt vara ett viktigt konkurrensmedel för att attrahera dessa individer, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Medellöner för civilingenjörer per bransch (privat sektor) – topplista

BranschMedellön
1. Fastighetsverksamhet79 800 kr
2. Bank-, finans- och försäkringsverksamhet (finansbranschen)73 500 kr
3. Konsultverksamhet – management, strategi 65 000 kr
4. Data, IT och Telekom64 900 kr
5. Transporter, logistik & kollektivtrafik63 600 kr
….
13. Bygg och anläggning58 300 kr
Källa: Sveriges Ingenjörer.
#löner #lönestatistik #sveriges ingenjörer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0