Biotech
1 min lästid

Sweco utformar anläggning åt bioteknikbolag

27:e mars 2023, 13:39
Sweco utformar anläggning åt bioteknikbolag
Illustration: Sweco.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Byggnaden byggs helt i trä, vilket är ett ovanligt materialval för industribyggnader.

– Vi ville arbeta på ett innovativt sätt och med klimatsmarta material. Ecohelix är ett företag med cirkulär och fossilfri produktion och därför är valet av trästomme och trä i fasader, trappor och traverskonsoler helt i linje med deras verksamhet. Det fina i hela uppdraget är att allt kommer från skogen, såväl råvaran i deras produktion som materialet i byggnaden, säger Merve Olsson Sarr, gruppchef för Swecos byggkonstruktörer inom industri.

Ecohelix ser möjligheten att utnyttja träet ner i minsta beståndsdel. De producerar förnybara träbaserade polymera produkter som används som hållbart lim och bindemedel i bland annat förpackningar och hemvårdsprodukter.

– Vi ville i första hand samarbeta med partners som har samma inställning och respekt till naturen, människan och miljön som vi. Sweco har en historia och mångsidig kompetens inom träarkitektur- och konstruktion, det var därför naturligt att anlita dem för vår verksamhet och vår nya industribyggnad, säger Oskar Schmidt, Ecohelix Chief Technology Officer.

#ecohelix #Örnsköldsvik #sweco
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0