Byggindustrin
2 min lästid

Nytt index: Fortsatt machokultur i branschen

13:e februari 2023, 10:09
Nytt index: Fortsatt machokultur i branschen
Jeanet Corvinius. Bildkälla: Byggcheferna.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Trots att branschens företag genomför satsningar för att få bort machokulten ger det ännu inget utslag i Byggchefernas mätningar bland chefer i samhällsbyggnad: Machoindex 2023 ligger fortsatt högt på 49 %, en knappt märkbar skillnad mot tidigare års index på 50 respektive 46 %.

Det innebär att runt hälften av cheferna anser att det finns machokultur på arbetsplatserna.

Byggcheferna menar att machokultur är roten till många av de utmaningar branschen står inför som kompetensförsörjning, social hållbarhet, affärsrisker och säkerhet.

– I en bransch där arbetsplatsolyckorna inte minskar och kompetensförsörjningen fortsätter utmana, är ett machoindex på 49 % mer machokultur än vi har råd med, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Snabba fakta ur Byggchefernas Machoindex 2023:

Ju högre index desto mer uppfattar de svarande att det finns machokultur.

• Machoindex, enligt samtliga chefer 49 %
• Machoindex, enligt kvinnliga chefer 55 %.
• Machindex, enligt chefer i åldern 18 – 39 år 56 %
• Machoindex, enligt män +60 år 43 %

Enligt sju av tio chefer i samhällsbyggnad dras skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen.

Var femte kvinnlig chef menar att kvinnoskämten förekommer ofta eller mycket ofta – bara 2 % av de äldsta cheferna håller med.

– Att cheferna uppfattar samma verklighet så olika beroende på ålder och kön visar tydligt att det finns mycket mer att göra för att skapa gemensamma spelregler. Så att alla kan trivas och ha förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Jeanet Corvinius.

Byggcheferna är en branschförening inom Ledarna med 17 000 medlemmar – chefer inom alla delar av samhällsbyggnad och på alla nivåer.

#byggcheferna #machoindex #machokultur
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0