Byggindustrin
2 min lästid

Larmet från väst: Rekordår för konkurser 2023

3:e februari 2023, 14:56
Larmet från väst: Rekordår för konkurser 2023
Genrebild: Bildkälla: Hasse Holmberg / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

2019 var ett rekordår på konkursfronten. Totalt gick 3 843 norska företag i konkurs och den dystra trenden fortsatte i januari och februari 2020. Sedan kom coronapandemin och mot förmodan sjönk konkurssiffrorna stadigt, månad efter månad, ända fram till sommaren 2022.

I höstas började man förvisso se antydningar om en anpassning tillbaka mot det normala, men få hade förväntat oss att konkurserna skulle nå 2019 års nivå redan i januari.

Siffrorna är tydliga: 353 konkurser i januari motsvarar en ökning med 64 % från samma månad förra året, och är bara tre konkurser färre än 2020 – som hade det högsta antalet konkurser som någonsin registrerats i januari månad.

– Det är också 30 fler konkurser än vi såg den första månaden av rekordåret 2019. Om den trenden fortsätter går vi med andra ord mot ett rekordhögt antal konkurser 2023, konstaterar generaldirektör Per Fjærestad på Creditsafe Norge .

Den stora frågan nu är om siffrorna för januari bara är en avvikelse från den normala konkurstrenden, eller om det är den nivå man får räkna med även de kommande månaderna.

– Det är väldigt stort fokus på inflation och höjda priser i media under dagarna och när det överlag pratas mycket om ekonomin i landet är det också desto mer intressant att följa denna utveckling i konkurssiffrorna.

Dubblering av byggkonkurser

I kvartalsrapporten Credit Quarterly, som publicerades i början av januari, påpekade Fjærestad att han under fjolårets fjärde kvartal såg en tydlig trend i konkurssiffrorna.

De konsumentberoende branscherna, som catering och detaljhandeln, upplevde den klart största ökningen av antalet konkurser.

Denna trend har blivit ännu tydligare i januari. Under årets första månad gick totalt 58 cateringföretag i konkurs, en ökning med hela 346 % jämfört med 13 konkurser i januari 2022.

51 konkurser inom specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet och 40 konkurser inom husbyggnation motsvarar en ökning med 50 % respektive 48 % jämfört med föregående år.

Dessa branscher är särskilt utsatta för prisökningar och logistiska utmaningar och har de största konkurserna sett till omsättningen.

#creditsafe #industryradar #konkurser #norge
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0