Byggindustrin
1 min lästid

Här är Lunds dolda fynd

3:e februari 2023, 10:00
Här är Lunds dolda fynd
Kungshuset i Lund. Bildkälla: Stefan Larsson, Statens fastighetsverk.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

För att kunna fungera som kontor åt delar av universitetsledningen genomgår Kungshuset i Lundagård en omfattande renovering. Huset, uppfört på 1580-talet och byggt i ett äldre ärkebiskopsresidens, har ett stort kulturhistoriskt värde och därför kommer byggherren Statens Fastighetsverk bland annat återskapa några av husets salar.

Därtill kommer nya årsringar att tilläggas, exempelvis ett trapphus med hiss samt en ny entré. Det ska göra byggnaden mer tillgänglig för alla.

Historiska fynd – ändrad projektering

I samband med de förberedande arbetena inför renoveringen gjordes arkeologiska utgrävningar inför det nya hisschaktet. Här hittades både golv och väggar vars äldsta delar daterats till 1 000- och 1 100-talet.

Det gjorde att projekterarna fick tänka om och hitta en ny lösning där de gamla väggarna och golven får finnas kvar. Samtidigt har en öppning i en av väggarna hittats – en öppning som varit dold och inte funnits med på några av de historiska ritningsunderlagen. Öppningen hittades i samband med bygget av den nya entrén och beskrivs som ett väldigt spännande fynd.

#lund #statens fastighetsverk
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0