Byggindustrin
2 min lästid

Invigning av kritiserade Nya Karolinska universitetssjukhus

21:a maj 2018, 14:15
Invigning av kritiserade Nya Karolinska universitetssjukhus
Nya Karolinska har varit ordentligt kritiserat för skenande byggkostnader. Foto: Wikimedia commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia kommer att närvara vid invigningen av Karolinska Universitetssjukhus den 25 maj. Det omdebatterade projektet stod klart i december förra året. 

UPPDATERAD DEN 22/5.

På fredag hålls en invigningsceremoni av nya Karolinska Universitetssjukhus. Närvarande är bland annat kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia.
Sjukhusets verksamheter började flytta in i november 2016 och bygget stod helt klart i december förra året efter drygt sju och ett halvt års arbete.

Kallas “världens dyraste universitetssjukhus”

Projektet har genom åren varit ordentligt kritiserat. Det beskrivs som “världens dyraste sjukhus” i media, där den ursprungliga kostnadsgränsen på 14 miljarder rusat iväg till över 60 miljarder kronor totalt. Det är enligt en granskning från SvD, som bland annat skrivit att det har kostat 100 000 kronor att sätta upp en hylla och 1,2 miljoner för att byta en dörr.

UPPDATERING: SvD:s uppgifter felaktiga enligt SLL

Stockholms Läns Landsting skriver i mail till Branschaktuellt att SvD:s uppgifter, som släpptes i september förra året, är felaktiga.
– Det finns ingen dörr för 1,2 miljoner och sjukhuset håller budget och tidplan, skriver Hanna Fellenius, pressekreterare hos SLL.

Uppgifterna om en dörrorder på 1,2 miljoner kronor har förnekats av Skanska. Enligt ett pressmeddelande från byggjätten förra året var det högsta kostnadsalternativet för en nödutgång på 420 000 kronor.

På SLL:s hemsida är 18,5 miljarder kronor den totala kostnaden för att bygga sjukhuset. Inkluderat med sjukhusets tekniska utrustning tillkommer ytterligare 4,3 miljarder kronor.
Dessa siffror, inklusive underhåll av sjukhuset till 2040, uppgår till omkring 61 miljarder kronor.

#drottningen #invigning #karolinska #kungen #nya karolinska universitetssjukhus #svd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0