Byggindustrin
2 min lästid

Långläsning: Nu uppförs Sörmlands största byggprojekt

8:e januari 2023, 06:00
Långläsning: Nu uppförs Sörmlands största byggprojekt
Mälarsjukhuset i Eskilstuna byggs ut för en effektivare vård. Bildkälla: Bergslagsbild AB.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Projektet roddas av Region Sörmland i samverkan med NCC och framöver kommer cirka 400 arbetare jobba vid bygget samtidigt.

Sedan Mälarsjukhuset i Eskilstuna genomgick sin senaste renovering har vården i landet förändrats. För att bättre passa dagens och framtidens vård håller Mälarsjukhuset därför på att moderniseras. I projektet byggs dels en ny vårdbyggnad som bland annat kommer innehålla akutmottagning, förlossning, sterilcentral, intensivvård och operationsavdelning.

– För den nya sjukhusbyggnaden pågår bygget för fullt och i juni 2025 väntas projektet färdigställas. Idag är cirka 90 procent av fasaden färdigställd och nu pågår invändiga arbeten. Fasaden har vi haft utmaningar med då leveransen av glasfasader påverkats av det rådande världsläget, och här har vår leverantör fått jobba med att hitta andra vägar framåt, säger Johnny Niskanen, projektchef byggledning i Region Sörmland.

En logistisk utmaning

Framöver kommer flera hundra arbetare att jobba samtidigt på byggarbetsplatsen, något som gjort logistiken i projektet extra viktig.

– Om ett halvår ungefär kommer cirka 400 personer arbeta i huset samtidigt och under resans gång kommer cirka 65 000 transporter komma till och från sjukhuset. Därför har vi tagit in en logistikentreprenör i bygget som ser till att all logistik fungerar. Vi tar också hjälp av studenter från Mälardalens högskola som jobbar extra med att bära in material till rätt plats i bygget, berättar Johnny Niskanen och tillägger:

– Samtidigt innebär en stor personalstyrka att behovet av parkeringsplatser ökar, och när ett sjukhus ligger inne i en stad kan parkeringsplatser vara svåra att hitta. Därför byggs också en ny parkeringsyta som ska kunna erbjuda ytterligare 100 parkeringsplatser.

Helikopterplatta på taket

En annan del i projektet handlar om att bygga en ny helikopterplats på taket av vårdbyggnaden. Tidigare landade helikoptrar på en gräsplätt utanför sjukhuset.

– På Mälarsjukhusets nya sjukhusbyggnad får vi vår första fasta helikopterplats. Det ska både förbättra och modernisera logistiken.

Två byggnader färdigställda redan i dag

Utöver den nya sjukhusbyggnaden får Mälarsjukhuset även en ny strålningsbunker för cancerbehandling samt ett nytt rörposthus. I november 2022 stod både cancerkliniken och rörposthuset färdigbyggda och nu kvarstår enbart kompletterande arbeten.

– För cancerkliniken är en av strålkanonerna på plats och i mars kommer strålkanon nummer 2. Gällande rörposthuset kommer vi framöver succesivt koppla in 61 understationer, men själva huvudbyggnaden med motorn står klar och besiktad, avslutar Johnny Niskanen.

Artikeln publiceras ursprungligen i magasinet Branschaktuellt #6 2022.

#eskilstuna #ncc #region sörmland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0