Bostäder reportage
3 min lästid

Nu är Karlatornet Nordens högsta byggnad

23:e december 2022, 06:00
Nu är Karlatornet Nordens högsta byggnad
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Tillsammans med Fastighets AB Balder bygger Serneke Göteborgs första skyskrapa. Med sin höjd blir Karlatornet synlig från alla dess håll och i mitten av november gjöts byggnadens 67:e våning. När allt står klart kommer Karlatornet innehålla bostäder, hotell, restaurang, kontor och ett utsiktsplan.

– Nu gjuter vi våning 67 av tornets kärna och når därmed en höjd av 214 meter. Det omkringliggande bjälklaget ligger ett par våningar efter kärnan i gjutningsfasen. Samtidigt pågår det full aktivitet i alla faser på olika nivåer i byggnaden, allt från färdigställande av lägenheterna invändigt till montage av fasaden. Full höjd når vi till sommaren nästa år, berättar Johan Live, presschef på Serneke, i en intervju i november.

Precis som i de flesta projekt kommer byggen med olika utmaningar och i Karlatornets fall har flera utmaningar kretsat kring höjden och logistiken.

– Det har aldrig byggts något som liknar Karlatornet i det här landet förut, så givetvis finns det utmaningar på många områden. En som man kanske inte tänker på är logistiken. När material som motsvarar en hel förskola ska på plats varje vecka och omkring 600 människor jobbar på platsen varje dag, är logistiken en stor utmaning som måste fungera för att tidplaner och budget ska hållas. Vi ligger i fas med båda, så logistiken fungerar väl, säger Johan Live.

70 meter under marken

En annan utmaning som aktörerna tacklat tidigare i projektet var grundläggningen där pålningsarbetet beskrevs som både extremt och unikt.

– Det man inte tänker på är att Karlatornet inte bara når 246 meter upp i luften utan faktiskt också sträcker sig 70 meter ned under markytan. En stor utmaning som klarades av redan för några år sedan var grundläggningen då 58 grävpålar med två meter i diameter borrades och gjöts ner i marken för att byggnaden ska stå stadigt förankrad i berget. Det var ett unikt grundläggningsarbete som aldrig tidigare gjorts här.

Som Johan Live nämner ska Karlatornet nå sin fulla höjd sommaren 2023 och under 2024 väntas Karlatornet stå helt klart. Men redan innan dess ska huset börja fyllas med liv. Andra halvåret 2023 väntas de första köparna kunna flytta in i sina nya hem.

– Personligen tycker jag att detta är det häftigaste byggprojektet som genomförs just nu. Även om det är en bit kvar till toppen så ser man redan att Karlatornet för alltid kommer att förändra Göteborgs skyline, och tillföra något som jag tror många i staden tycker är häftigt och något att vara stolt över. Dessutom är jag djupt imponerad av alla tjejer och killar som jobbar med att få upp en sådan byggnad, avslutar Johan Live.

#göteborg #karlatornet #serneke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0